כתב: עינב ברזני
מהנדס אווירונאוטיקה וחלל Bsc ובעל תואר שני Msc בהנדסת ניסויי טיסה ב NTPS -National Test Pilot School
אני מרגיש באופן כללי לגבי חלל ותוכניות חלל, כבר עברו יותר מ 50 שנה מאז שבני האדם נחתו על הירח, וזה איכשהו נותר נחלתה של ארה"ב בלבד, חשבתי שרוב הילדים בישראל (ובכללם המבוגרים) בטח ישמחו להכיר עובדות והסברים על מעבורות חלל, לווינים, תחנת החלל הבינלאומית, אסטרונאוטים, תוכנית אפולו, תוכניות להגיע למאדים, גשושיות שכבר הגיעו לכל כוכבי הלכת האחרים, כמויות הלווינים הסובבים את כדור הארץ, מהו זבל חללי, איך מתנהגים בהיעדר כבידה, מהי מהירות מילוט.
גם באשר לגודלנו הזניח במערכת השמש, לגודלה הזניח של השמש בין כל השמשות בגלקסיית שביל החלב, לגודלה העצום של גלקסיית שביל החלב, ולכמות הבלתי נתפסת של גלקסיות נוספות שמגלה הטלסקופ האבל האבל בחלל.
חוסר הידע בעידן הזה, מפתיע, זהו ללא ספק עידן של חלל, גם ישראל כבר שיגרה חללי לירח, תיירות חלל כבר בפתח, הילדים שלנו יחיו ויחוו עולם אחר, אני חושב שכדאי שיכירו אותו ואת המושגים שלו מגיל צעיר.
על כן בניתי סדרה של שיעורים לילדים מצטיינים, מחוננים, סקרנים שרוצים להצטרף לעידן החלל, סדרת מפגשים מרתקת על אוירונאוטיקה וחלל, החל באחים מונגולפיה ממציאי הכדור הפורח, דרך האחים רייט המוכרים לכולנו. עם מושגי יסוד רבים על עילוי, דחף, גרר, אופן תעופת מטוסים, הגאי המטוס ותפקידם, סוגים של מטוסים שונים.
על מטוסים ללא טייס, על תחנת החלל הבינלאומית המקיפה את כדור הארץ כל 90 דקות, איך ניתן לראותה? על האסטרונאוטים החיים בה. על סוגים שונים של לווינים, על מודל פלות פשטני של מערכת השמש שלנו, המדגים גם את תנועתה סביב עצמה וסביב מרכז גלקסיית שביל החלב, על המושג שנת אור.
השמש מרוחקת מאתנו מרחק של 08:15 דקות אור (כ 150 מיליון ק"מ מכדור הארץ), ואילו הירח מרחק של קצת יותר משניית אור. השמש מרוחקת ממרכז גלקסיית שביל החלב בין 26 ל 28 אלף שנות אור ! היא נעה במהירות עצומה 230 ק"מ לשנייה שהם 828 קמ"ש, (אם השמש הייתה מנסה להקיף את כדור הארץ במהירות זו, זה היה לוקח לה פחות מ 3 דקות). עם זאת לוקח לה להשלים סיבוב סביב מרכז הגלקסיה כ 226 מיליון שנה. השמש גם מסתובבת סביב עצמה בקצב של כ 7000 קמ"ש (לעומת כדור הארץ המסתובב סביב עצמו במהירות 1675 קמ"ש על קו המשווה).
הירח נמצא במרחק של 400 אלף ק"מ מכדור הארץ (פי 10 מהיקף כדור הארץ), לעומת זאת תחנת החלל הבינלאומית המאויש באסטרונאוטים סובבת סביב כדור הארץ, בגובה של כ 400 ק"מ, היא מסיימת הקפה כל 90 דקות (16 פעמים ביממה מתחלף זריחה ושקיעה לאסטרונאוטים). אם כן איפה מתחיל החלל ? איפה הוא נגמר ?
איך מתנהלים בחלל, מה עושים בשירותים, במקלחת. איך אוכלים, חופפים, מסתפרים, בוכים, מצחצחים שיניים ומשחקים טניס בתחנת החלל?
האם מישהו קפץ בקפיצה חופשית מהחלל, מהי הליכת חלל של אסטרונאוטים, והאם ניתן לצלם בחשיפה ארוכה בחלל ללא כבידה.
על אוירונאוטיקה וחלל:
על מערכת השמש, הירח, הגלקסיה שלנו שביל החלב
על שיגור לווינים
על כלי טיס והכוחות הפועלים על המטוס
על כדורים פורחים וכוחה של אש
על תחנת החלל הבינלאומית, על אסטרונאוטים בחלל
האם בני אדם הטיסו צלחות מעופפות ?
האם יש סרטונים רשמיים של עצמים בלתי מזוהים ?