פעילות גיאותרמית הכוללת מעיינות חמים, גייזרים, בוץ מבעבע וקיטור מתפרץ מבטן האדמה. בוא ניכנס ללוע הר הגעש האדיר הזה, בו בעצם שוכן הפארק הלאומי ילוסטון.
השנה חוגג הפארק הלאומי ילוסטון 150 שנה מאז הוקם כפארק ב 1872. שטחו של הפארק הוא 8,983 קילומטרים רבועים, כשליש משטחה של ישראל, ונמצאים בו אגמים, קניונים, נהרות ורכסי הרים. לצד פעילות גיאותרמית הכוללת מעיינות חמים, גייזרים, בוץ מבעבע וקיטור מתפרץ מבטן האדמה. כל זאת לצד זאבים, שועלים, דובים שחורים, דובי גריזלי, איילים, צבאים, וכמובן ביזונים (באפלו אמריקאי) עליהם פירטתי בבלוג הקודם.
אז מהו בעצם גייזר ? זהו זרם מים חמים המתפרץ בעוצמה מהאדמה לגבהים שונים. מדוע הוא מתפרץ ? הגייזרים (מקור המילה באיסלנדית – גייסיר), הם מים המתחממים מתחת לפני הקרקע בשל שכבת המאגמה הרותחת הנמצאת תחת קרום כדור הארץ. במקומות בהם קרום כדור הארץ דק, ומתרחשות רעידות אדמה בחיץ בין לוחות טקטוניים, זרמי מים חמים מנסים לעלות בלחץ ולפרוץ מפני השטח. המבנה הגיאומטרי של הקרקע, כמות המים, עובי הקרום, סוג המסלע והמשקעים בקרקע כמו גם כמות הגשמים, גובה פני האדמה (המשפיע על הלחץ), כולם חלק מהמשתנים שישפיעו על צורת הגייזר ועוצמתו. המים החמים מטפסים מעלה, ויתפרצו, כשיוציאו מספיק בועות שיעלו דרך המים הקרים (הצפופים יותר) הנמצאים מעליהם.
ישנם שני סוגי גייזרים:
-גייזר קוני, המשקעים במים יוצרים מעין חרוט קוני עם פתח עליון ממנו בוקע זרם מי אדיר, ככל שחולפות השנים, הקונוס צובר עוד ועוד שכבות והוא גדל ומתעבה.
-גייזר מזרקה, הוא מעיין של מים, ממנו מתפרץ הגייזר, כאשר למים החמים מספיק אנרגיה "לנצח" את פני המים הקרים ולהתפרץ החוצה.
מתחמי גייזרים גדולים קיימים במקומות ספורים בעולם זו תופעת טבע נדירה יחסית (לא שכיחה כמו הרי געש למשל), כיוון שנדרשים תנאים מאוד ספציפיים להיווצרותם. מתחמים הדומים לילוסטון, בקנה מידה קטן יותר נמצאים באיסלנד, ניו זילנד, צ'ילה וחצי האי קמצ'טקה ברוסיה.
בפארק הלאומי ילוסטון ישנם מספר גייזרים המתפרצים באופן קבוע, ותחזית להתפרצותם ניתנת במרכזי המבקרים הסמוכים אליהם:
- הגייזר אולד פייתפול מתפרץ כל שעה, בסטייה של פלוס/מינוס 10 דקות.
- הגייזר דייזי מתפרץ כל שעתיים ו 45 דקות, בסטייה של פלוס/מינוס 20 דקות.
- הגייזר ריבר סייד מתפרץ כל 6 שעות, בסטייה של פלוס/מינוס 60 דקות. אם תראו אותו במהלך יום שמשי, תזכו לצפות בקשת בין נתזי המים מצידו הימני.
- הגייזר גרנד, מתפרץ כל 6 שעות, עם סטייה של פלוס/מינוס 90 דקות.
הגייזר גרנד הוא הגייזר הגבוה בעולם שניתן לחזות את התפרצותו מגיע לגובה כ 60 מטר – אני המתנתי 3 שעות להתפרצותו… גרנד הוא גייזר מזרקה והתפרצותו הזועמת מרהיבה, וניתן לצפות בו ואף להירטב ממרחק קצר. ניתן לראות את רדיוס הרסס של המים לפי קשת העצים הלבנים סביבו. משמאל למעיין (שהוא בעצם הגייזר גרנד), נמצא גייזר קוני קטן, הנקרא טורביין, הוא מתפרץ כל 17-20 דקות, ומעיד על התפרצותו של גרנד. הגייזר גרנד מתפרץ לקראת סוף ההתפרצות של טורביין (הממלא אותו מים), אך רק במידה והמפלס של המעיין עולה, רואים בועות, וגלים קטנים. וכאשר זה באמת מתרחש… חוזים ב"אם כל ההתפרצויות", ובהחלט שווה לחכות. אם מפלס המים יורד, ממתינים עוד כ 20 דקות לטורביין ומקווים לטוב. סימן נוסף המעיד על התפרצותו של גרנד, הינו גייזר נוסף שנמצא מימין אליו מתחיל לבעבע ולהתפרץ, לפני המחזור של טורביין.
הגייזר הגבוה בעולם, נקרא Steam Boat הוא מתפרץ לגובה 90-120 מטר, אך אינו צפוי, הוא התפרץ לאחרונה לפני יותר מחודש (ב 20 ביוני 2022). בשמורה יותר מ 200 גייזרים פעילים מסוג גייזר קוני או גייזר מזרקה, באזורים נוספים כמו נוריס, גרנט ועוד.
מומלץ להגיע בשעות השקיעה לצפות בקיטור ואדי הגייזרים המקבלים גוונים זהובים לאור השמש השוקעת
בתמונות ארבעה גייזרים שונים בהם הצלחנו לצפות מתפרצים: אולד פייתפול, ריבר סייד, דייזי ואת גרנד האדיר המתפרץ כל 6 שעות. לו המתנתי 3 שעות…
אגמים מבעבעים רבים בילוסטון, גם אגם ילוסטון הגדול, בו פעילות גיאותרמית תחת המים. אחד האגמים המרשימים ביותר, הינו פריזמטיק, צבעיו העזים מרהיבים, הוא פולט אדים שמקבלים את גוון המים. כמעט כל צבעי הקשת משתקפים מהאגם המרהיב, במיוחד כשיוצאת השמש. צבעיו מושפעים באופן ישיר מהבקטריות המצויות במים. הן מתחלקות בפיגמנטי צבע שונים, על פי שרידותן לחום. בחלקיו החיצוניים של האגם צבעים בגווני צהוב, חום, אדום, הנובעים בחלקם מחמצון יסודות מתכתיים במים.
בפוסט הבא רשימת המלצות למטיילים בילוסטון.
זה המסע שלנו
אנחנו משפחה בזמן
זה המקום בו נעדכן על הטיול שלנו, נקווה שהשמיים ימשיכו לחייך אלינו. מוזמנים לשתף ולכתוב לנו