זוהר הקוטב, או הזוהר הצפוני, או האורורה בוריאליס (בדרום כדור הארץ נקרא האורורה אוסטרליס), בהחלט אחד היעדים המרכזיים לצפייה בטיול בצפון. נכון קר, ולפעמים באמת מפחיד (בארץ הדובים בחשיכה מוחלטת…), וזה מתרחש באמצע הלילה… אבל בהחלט שווה את זה! אז בבקשה – כל מה שרציתם לדעת על זוהר הקוטב
אחד היעדים החשובים, היה לצפות בזוהר הקוטב, בזמן פעילות גיאומגנטית עוצמתית. על מנת לצפות בזוהר הקוטב יש להיות במקום ובזמן הנכון. המקום הנכון הוא רצועת ואן אלן, זו רצועה הנמצאת דרומית לקוטב (במקרה שלנו בצפון), והיא מכסה את כל יוקון, רצינו למצוא אתר יפה מבחינת צילום, בו יהיה קל לראות שמיים פתוחים בסביבת הקרוואן, כך לא נצטרך לדאוג מדובים המסתובבים בקרבת מקום בלילה חשוך. בנוסף יש למצוא מקום ללא אורות עיר, ויש כאלה מספיק באזור יוקון. "הזמן הנכון", מורכב משלושה גורמים: הראשון הוא עונה מתאימה, בה השמים מספיק שחורים, ביוקון כבר מסוף חודש אוגוסט השמים מספיק שחורים, זה היה קל. הגורם השני הוא מציאת לילה עם תחזית לפעילות גיאומגנטית עוצמתית. ישנם אתרים או אפליקציות עם תחזיות מהימנות לעוצמת זוהר הקוטב, זיהינו כי באחד הלילות, יש תחזית לפעילות עוצמתית ברמה 6 (בסולם של 1 עד 9), בהחלט שווה להתאמץ ולנסות לראות בלילה הקר והחשוך. אך הגורם השלישי, היה המאתגר ביותר, והוא למצוא שמיים נקיים מעננות, כיוון שזוהר הקוטב מתרחש הרבה מעלינו, מעל העננים, בלילות מעוננים לא ניתן לחזות בו. כך מצאנו את עצמנו משחקים ב"מי רוצה להיות דני רופ" בכל בוקר, עקבנו אחר רדאר מזג אוויר, הורדנו טבלאות כיסוי עננים, ועקבנו אחר תחזית בסביבה הקרובה אלינו. לקראת המועד, מצאנו כי ישוב קטן בשם קרמקס הנמצא בין ווייט הורס ולדוסון סיטי ביוקון, יכול להיות האתר המתאים. בסופו של דבר המאמץ השתלם, צפינו בזוהר הצפון במלוא תפארתו, עם הילדים, המופע התחיל כבר ב 23:00 בלילה, אפילו לא היה קר מדי, כ 12 מעלות בחוץ, הילדים התרגשו ונשארו ערים. לקראת חצות העוצמה התגברה, האורות נצפו כקשת ענקית ממזרח למערב, והתהווה כתר מואר ממש מעל ראשינו, הקרקע הפכה מוארת ואף ראינו את הבעות הפנים הנלהבות של הילדים.
אנו צפינו בזוהר הקוטב בתחילת ספטמבר וגם בתחילת אוקטובר, במשך כמה ימים בכל פעם. השמים היו כבר מספיק חשוכים וקיבלנו שני מחזורים של Kp גבוה, באזור 5-6. המחזורים של פליטת החלקיקים מהשמש, הינם מחזור של 28 ימים, שווה לעקוב אחר התחזית של זוהר הקוטב (לשים לב כי הזמן המופיע באתרים, הינו זמן UTC, אלסקה למשל היא 7 שעות קודם לכן, במונחים של לילה, צריך להסתכל על התאריך של היום הבא).
להלן המקומות בהם צפינו בזוהר הקוטב (ונשארנו שם ללילה עם הקרוואן):
- צפונה מהיישוב Carmacks, באתר Five Fingers Rapids – בתחילת ספטמבר
- בדוסון סיטי ביוקון ב Midnight Dome – בתחילת ספטמבר
- קרוב לפיירבנקס אלסקה, לכיוון Chena Hot Springs, ב Pleasant Valley – בתחילת אוקטובר
- בין פיירבנקס לישוב Delta Junction עצרנו ב Little lost lake בפארק קוורץ לייק – בתחילת אוקטובר
- מזרחה מצומת היינס בקנדה, באתר שנקרא Mendelhall Landing – בתחילת אוקטובר
המלצות לצפייה וצילום של זוהר הקוטב
- לוודא תחזית טובה באתר של אוניברסיטת פיירבנקס באלסקה: gi.alaska.edu
- לחפש שמים נקיים מעננות באמצעות Sky Charts באתר Clearsky
- לחפש מקומות חשופים לשמים ובייחוד לכיוון צפון
- לחפש מראש מקומות מעניינים לצילום, גבעה, עצי מחט, נהר או אגם (השתקפות)
- שיהיה אתר קרוב לקרוואן במקרה ומגיע דוב לבקר… לקחת ספריי פלפל כשיוצאים החוצה
- להתכונן לצילום עם לבוש מתאים ללילה, חצובה, פנס, עדשה מתאימה, שלט אם יש
- לצאת ולבדוק את השמים, החל משעה 21:00 כשמתחיל להיות חשוך בחוץ, עד לשעות הקטנות של הלילה.
- צילום בחשיפה ארוכה, בהתאם לתנועה של האורות
- מומלץ להשתמש בעדשה רחבה וצמצם פתוח, ב ISO גבוה עד כמה שניתן בהתאם למצלמה, צילום RAW או WB לפי מעלות (K).
- אני השתמשתי בעדשה 20 מ"מ, עם צמצם 2.8, ב ISO 1000, ב WB 4000 מעלות קלווין – בחשיפות של 5-20 שניות בהתאם למהירות התזוזה בשמיים.
- לצלם בפוקוס ידני, ולבצע מיקוד לאינסוף, לבחון את התמונה בהגדלה, לוודא שהכוכבים בפוקוס
בפוסט הבא של הדר על "גבולות" המשכנו בתנועה דרומה לצומת היינס וליישוב היינס אשר באלסקה
זה המסע שלנו
אנחנו משפחה בזמן
זה המקום בו נעדכן על הטיול שלנו, נקווה שהשמיים ימשיכו לחייך אלינו. מוזמנים לשתף ולכתוב לנו