התחזית הראתה שיש כמה ימים יפים בחצי האי קינאי, לכן ירדנו דרומה, לבקר בעיירות סווארד והומר, לצפות בהפרשים בין גאות לשפל, לטפס לצד הקרחון אקזיט, ולצפות בגל גאות הממלא את לשון הים טורנאגיין אשר באנקורג'.
מאנקורג' נסענו דרומה לחצי האי קינאי, לעיירה סווארד, בסמוך אליה, טיפסנו על הקרחון אקזיט אשר נסוג רבות בשנים האחרונות. השילוט מציין היכן היה הקרחון בשנים האחרונות. כיוון שטיפסתי עליו, לפני 14 שנה, בשנת 2008, היה מצער לעמוד בסמוך לשלט שציין היכן היה הקרחון בשנת 2008. נראה כי נסוג לא מעט מאז. קרחונים נסוגים בממוצע 5 מטרים בשנה, אך פה זה נראה יותר מ 70 מטרים – ב 14 שנים שעברו מאז שביקרתי באלסקה. הדרך מסווארד לצידו השני של חצי האי לכיוון העיירה הומר נפלאה ממנה השקפנו לעבר שני הרי געש מושלגים. בעיירה הומר ניתן לצפות בתופעת הגאות והשפל המתרחשת ביתר שאת, באזור לשון היבשה (הספיט של הומר), גאות ושפל זו תופעת טבע מחזורית, מחזור הגאות והשפל מתרחש פעמיים ביום. הזמן בין שיא הגאות לשיא השפל הוא כ- 6 שעות, ואם רוצים לדייק, הזמן בין גאות אחת לשנייה הוא כ-12 שעות ו-24 דקות, שילוב סיבוב כדור הארץ סביב עצמו ומסלול של הירח סביב כדור הארץ.
תנועת הירח היא הגורם הקובע את תזמון הגאות, אך גובה הגאות מושפע גם מכוח המשיכה של השמש. הפרש הגובה בין גאות לשפל משתנה באופן מחזורי לאורך החודש. בערך בכל 14 יום, כאשר הירח, כדור הארץ והשמש נמצאים באותו ציר דמיוני, אז כוחות הכבידה שלו ושל השמש פועלים יחד, דבר היוצר גאות גבוהה במיוחד. תופעה זו מתרחשת במולד הירח (תחילת חודש עברי) או בירח מלא (אמצע חודש עברי). לעומת זאת, כאשר הירח חצי מלא, השפעת השמש והירח מבטלות זו את זו, אז ההפרשים בין הגאות והשפל הם הקטנים ביותר.
בהומר ניתן לצפות בהפרש של עד עשרה מטרים בין שיא הגאות לשיא השפל. כדי לצלם את התופעה, נעזרתי בטבלאות גאות ושפל, והגעתי לראשונה לצלם את החוף בזמן שפל. הבנתי שעלי לחפש נקודות קבועות וטובות להשוואה, למשל רוחב רצועת החוף, גובה המים ביחס לשובר גלים, עמודים או סלעים גדולים שיכוסו במים בזמן גאות ויהיו חשופים בשפל. אף ניסיתי לסמן את מיקום הצילום והזווית של הצילום, כדי לחזור על צילום לשם השוואה 6 שעות לאחר מכן.
אך מהר מאוד הבנתי שזה כלל לא פשוט. למשל כאשר צילמתי את השפל, בחלק מהמקרים לא תיארתי לעצמי כמה מים ימלאו את אזור החוף, עמדתי רחוק מאוד מהמים לצלם בזמן שפל, בסמוך לסלעים ענקיים בקצה רצועת החוף. אך כאשר חזרתי לאחר שש שעות לצלם גאות, הופתעתי לגלות שאינני יכול לרדת לחוף כלל, החוף כולו התכסה במים, ונאלצתי לעמוד גבוה, על אותם הסלעים, אך הפעם מעליהם ולא לצידם על החוף. כך גם באחת הלגונות הקרובות לים, אשר גם היא מושפעת מהגאות והשפל, עמדתי על גשרון עץ בעת צילום השפל. כאשר חזרתי לאחר 6 שעות, גיליתי כי הגשרון כולו כוסה במים, הלגונה התרחבה והתמלאה מים, אפילו כלבי ים הגיעו לחפש דגים.
מחצי האי קינאי, חזרנו לאנקורג', הפעם הביקור היה מתוזמן לצפות בתופעת טבע ייחודית שנקראת גל גאות. בלשון הים עם השם המוזר TurnAgain, שאורכה 10 ק"מ, צפינו בגל גאות. לשון הים קיבלה את שמה ממגלה הארצות ג'יימס קוק, במהלך מסעו בשנת 1778. קוק נאלץ "להסתובב שוב" כאשר הבין שנתיב המים הזה, העובר בעמק תלול וצר, לא מקשר את המעבר הצפון-מערבי אל הים.
אז מהו גל גאות? זהו גל שנוצר כאשר ההפרשים בין השפל לגאות הם הגדולים ביותר, הגל שנראה כמו צונאמי קטן, מגיע בדרך כלל ללשון הים הצרה, כשעתיים לאחר זמן השפל בחופי אנקורג'. המים בשיא הגאות פוגעים בקרקע הרדודה והצרה ששיפועה מתון, מי הגאות עולים במהירות מעלה ויוצרים מעין חזית מוגבהת. הפרש של כ-10 מטרים בין שפל לגאות, נדרשים כדי להתגבש כגל גדול הממלא במהירות עצומה את לשון הים, בהתאם לתנאים במהלך החודש, הגל עשוי להגיע לגובה של שני מטרים. גל הגאות פורץ פנימה פעמיים ביום במהירות של 10 קמ"ש. הוא משתרע על פני כל לשון המים, זהו המקום היחיד בארה"ב שבו נוצר גל שכזה.
לשון הים הזו יחסית ארוכה, לכן לוקח לגל הנע במהירות 10 קמ"ש, משך שעה שלמה להגיע לקצה, דמיינו לעצמכם גל אחד הנמתח כמו שטיח רחב, מתגלגל בקצף וסחף לתוך אגן מים.
בחופי אלסקה אין גולשים רבים, אך יש קבוצת גולשים מיומנים המגיעים כשיש תחזית לגל גאות גבוה, הם ממהרים ללבוש חליפת גלישה ורצים עם הגלשנים אל המים הקרים, חותרים בזריזות כדי להגיע למרכז, וממתינים לעלות הגל. מי שמצליח להגיע בזמן, עשוי לזכות בגלישת גל גאות ארוך הנמשך לאורך קילומטרים. כיוון שמהירות הגל נמוכה מזו של מכונית, נסענו עם הקרוואן לשתי נקודות תצפית שונות לצפות בגל ובגולשים עליו, בזמן שהגל כבר מתקדם. ראשית בנקודת תצפית הנקראת בלוגה פוינט (על שם לוויתני בלוגה הנקראים בעברית לוויתן לבנתן) בה התפתח הגל, אחר כך ליווינו אותו בנסיעה, כאשר אנו צופים בו בהתלהבות מתקדם מחלון הקרוואן הנוסע לצידו, ולאחר מכן האצתי כדי לצפות בו בנקודה נוספת המרוחקת כחצי שעה נסיעה מהנקודה הראשונה.
מאנקורג', הספקנו לבקר גם בעיירה המוזרה ויטייר (Whittier), למה מוזרה ? בעיירה הזו חיים כ 270 תושבים, כמעט כולם מתגוררים בבניין מגורים אחד… הדרך לעיירה מעניינת, מדובר במנהרה, בה בכל חצי שעה נוסעים לכיוון אחד (ומשלמים אגרה), המנהרה עוברת דרך הר מיינארד ומקשרת את כביש Seward Highway מדרום לאנקורג' עם ויטייר. זו הגישה הקרקעית היחידה לעיירה. אורכה של המנהרה ארבעה קילומטר, וזה די מלחיץ לנסוע מרחק שכזה במנהרה צרה באמצעות קרוואן.
על רגל אחת
- נסיעה דרומה לחצי האי קינאי ביקור בסווארד וטיפוס על קרחון אקזיט
- ביקור במוזיאון הימי בהומר – Alaska Maritime National Wildlife Refuge
- חזרה לאנקורג' צפיה בגל גאות בבלוגה פוינט
- נסיעה לעיירה Whittier דרך מנהרה ארוכה
בפוסט הבא על צפון אלסקה
זה המסע שלנו
אנחנו משפחה בזמן
זה המקום בו נעדכן על הטיול שלנו, נקווה שהשמיים ימשיכו לחייך אלינו. מוזמנים לשתף ולכתוב לנו