הגענו לחופים הקאריביים של מקסיקו, אזור פלאיה דל כרמן!
על חצי האי יוקטאן, קינטנה רו, בני המאיה וערי הזהב הנסתרות. וגם על בורות המים הכי צוננים שיש – סנוטות
מקסיקו מחולקת ל-31 מדינות, היא גדולה פי 87 מישראל וחיים בה כ 130 מיליון תושבים. אנחנו דוגמים את דרום מקסיקו, והתחלנו במדינת צ'יאפס הידועה בטבע הירוק, באגמים, מפלים ובמגוון רב של בעלי חיים. צ'יאפס הגובלת בגוואטמלה היא מדינה עניה, בני המאיה חיים בה באזורי הכפרים עד היום, בדומה לצורת החיים של השבטים בעבר, עם מוטיבים מימי הכיבוש הספרדי והשפעת הדת הקתולית. אנו המשכנו ממדינת צ'יאפס לדרום מזרח מקסיקו, לחצי האי יוקטאן, הפונה לים הקאריבי. קובה וג'יימקה בהן ביקרנו בעבר, נמצאות במרחק נגיעה. גם האתר צ'יצ'ן איצה אשר הוכתר כאחד משבעת פלאי תבל המודרניים נמצא כאן. התמקמנו בתקופת החגים העמוסים תיירות, במדינת קינטנה רו, הנמצאת בחצי האי יוקטאן, בעיר החוף השוקקת חיים ומסיבות פלאיה דל כרמן, (שוכנת דרומית לקנקון וצפונית לטולום) זהו מקום נהדר לצאת לטיול כוכב.
יוקטאן וקינטנה רו מפורסמים ב-סונטות שלהם. סונטה היא בולען עמוק ועצום, שנוצר ממערות סלע גיר שקרסו, ונתמלאו עם השנים במי גשמים ומי תהום. חלקן מערות נטיפים עוצרות נשימה, המלאות במים תכולים. הסנוטות מעוטרות שרכים, חיים בהן דגים, צבים ולעיתים תנינים מגיעים לביקור. ברחבי חצי האי יוקטאן נפערו אלפי סנוטות אשר שימשו בעבר את בני המאיה, הם קבעו את מושבם בסמוך לסנוטות אשר שימשו כמקור מים שפירים (אינם מליחים), צלולים, צוננים ובעלי גוון משגע.
מדינת קינטנה רו נמצאת על חופיו של הים הקאריבי. הפלגנו גם לאי בשם הולבוש (Holbox), לאיי ציפורים שאינם מיושבים, ויצאנו לפירמידות האדירות של צ'יצ'ן איצה.
ערי הזהב הנסתרות- "אה… אה-אה… אה-אה…. אסטבן זיאה, טאו אה סיטה ד'ור" מי מכם שמכיר ומזמזם כעת את שיר הפתיחה בצרפתית לתוכנית הטלויזיה ערי הזהב הנסתרות, הוא כבר בטוח בשנות הארבעים לחייו.
סדרת אנימה בשיתוף פעולה צרפתי ויפני, ששודרה בישראל בחופש הגדול ב- 1988 ואח"כ ב 1991. הסדרה מבוססת על הספר ערי הזהב הנסתרות, של הסופר האמריקאי סקוט אודל. אך לקחה כיוון שונה מהמתואר בספר. בסוף כל פרק הוצגו בשחור לבן, דקותיים של היסטוריה על בניית הערים והתרבות של בני המאיה. עד היום אני זוכר את הצביטה בלב בתיאורי ההרס, הביזה והכיבוש הספרדי, של ערי המאיה באמריקה.
אז מה היה שם? טובים ורעים, רצון לגלות ארצות, ימאות, כמיהה למצוא אוצר, והרבה תאווה לזהב. היו שם גם ילדים שהלכו צעד קדימה בחיפוש וגילוי ערי זהב נסתרות, וקונדור זהב משוכלל, מכונת תעופה שהוסתרה בערים אלה שנבנו לפני מאות שנים.
רשימה ארוכה של אתרים ארכיאולוגיים הופיעו בפרקים שונים בסדרה: פלנקה, צ'יצ'ן איצה, טיקל, מאצ'ו פיצ'ו ועוד… ואני… בתור ילד כל כך רציתי להגיע, לראות, לגלות, לגעת באבנים, ללמוד כיצד נבנו אותן ערים מסתוריות.
צאצאי המאיה עדיין חיים בדרום מקסיקו, הונדורס, אל סלוודור, בליז וגוואטמלה של ימינו. בעבר חלשו על שטח בגודל 400 אלף קמ"ר במרכז אמריקה, ונחשבו לתרבות משגשגת ומפותחת ביותר שקדמה לבואם של האירופאים. תרבות זו החלה לשגשג כבר במאה ה-3 לספירה, בשיאה מנו בני המאיה 14 מיליון ילידים. כתב תמונות, תרבות עשירה בידע אסטרונומי ומתמטי.לצד פסלים, כדים, ציור קיר, תבליטים, תכשיטים וקברים מפוארים שהשאירו אחריהם. הם הקימו מצפי כוכבים, לוחות מדידת זמן (לעיתים בגודל פירמידה שלמה), לוחות חקלאיים, חישובים של ימי השוויון והימים הארוכים והקצרים בשנה. בני המאיה חישבו את משך השנה (סיבוב כדור הארץ סביב השמש), מדויק יותר מלוח השנה היוליאני ולוח השנה הגרגוריאני שמשתמשים בו עד היום!
לוח המאיה מסתיים ב 21 בדצמבר 2012 ויש שהאמינו שזהו סוף העולם…
אז טרם כניסת השנה החדשה, ביקרנו בצ'יצ'ן איצה, עיר אבודה במרכזה עומדת פירמידת אל קסטיליו, שנבחרה בשנת 2007, כאחת משבעת פלאי עולם החדשים.
הפירמידה נבנתה בין המאה ה-11 ל-13 לאל קוקולקן. מידותיה מרשימות (55 מטר אורך מקצועות הבסיס, גובה 24 מטרים). אך היא קטנה משמעותית מהפרמידה הגדולה של חופו בגיזה, ונבנתה מאוחר יותר כמובן.
הפירמידה בנויה טרסות מרובעות עם גרמי מדרגות בצדדיה. בימי השוויון של האביב והסתיו, בזמן הזריחה והשקיעה של השמש, פינת הפירמידה מטילה צל בצורת נחש מכוסה בנוצות – זהו האל קוקולן. בשני התאריכים צלליות הנחש "זוחלות" מטה לצד הפירמידה עם עליית החמה.
עד היום נחשפות תגליות חדשות וערים נסתרות. בימים האחרונים נחשפה עיר שכזו בגוואטמלה.
ממצאים ארכיאולוגים מעידים כי העיר צ'יצ'ן איצה הוחרבה. קשה לדמיין לאן הייתה מתפתחת תרבות מתקדמת שכזו, אילולא הכיבוש הספרדי. גם קשה להבין כיצד בוצעו אותם חישובים מתמטיים ואסטרונומיים, שיצרו מבנים כה משוכללים המפארים ויזואלית באמצעות אור וצל, את תנועת גרמי שמיים. כמו בכל סיפור מרתק, רב פה הנסתר על הגלוי.
נסיים בעובדה מתוקה לקראת השנה החדשה – השוקולד והשבחת הקקאו, היו מרכיב כלכלי חשוב בקרב בני המאיה. הם האמינו באל הקקאו ויצרו תערובות שוקולד עם חומרים שונים. הספרדים הכובשים שלא הכירו את הטעם, לא התחברו ולא אהבו את השוקולד בתחילה, אך עם הזמן אימצו והפיצו אותו באירופה. והשאר היסטוריה…
הנה כמה תמונות מהחוויה שלנו במקום שמארח יותר משני מיליון תיירים בשנה. וגם מפארק המים האדיר ליד קנקון, שהיה ריק לחלוטין ביום האחרון בשנת 2022.
שתהיה שנה אזרחית טובה לכולם!
בפוסט הבא על סנוטות ושבעה גוונים של כחול בלגונת בקלר
זה המסע שלנו
אנחנו משפחה בזמן
זה המקום בו נעדכן על הטיול שלנו, נקווה שהשמיים ימשיכו לחייך אלינו. מוזמנים לשתף ולכתוב לנו